Sektör Buluşmasında İletişim Vurgusu
Turizm ve Otelcilik Meslek Yüksekokulumuz tarafından düzenlenen Sektör-Öğrenci Buluşmaları konulu etkinlikte Başaran Grup-Trabzon Ramada otel yönetimi ile akademisyen ve öğrencilerimiz bir araya geldi
RAMADA’YI AĞIRLADIK
Ramada Otel Genel Müdürü Esin Akdeniz Eğrioğlu, Yiyecek İçecek Operasyon Müdürü Ertan Erte ve Başaşçı Nizam Bülbül’ü Mahmut Goloğlu Kültür Merkezinde ağırlayan Yüksekokul Müdürümüz Prof. Dr. Çiğdem Başfırıncı, yönetimi ve öğrencileri ile birlikte misafir sektör temsilcilerine yakın ilgi gösterdi. Yüksekokul Müdür Yardımcımız Doç. Dr. Dilek Çil moderatörlüğündeki programda ilk olarak söz alan Esin Akdeniz Eğrioğlu; “Neyin nasıl olmayacağını ya da yapılmayacağını öğrenmekte geç kalmayın. Her şeyi zamanında kavrayın ve bugünden ilerlemeye başlayın. İstediğiniz departmana odaklanın. Birçok hedefle birden ilerleme olmaz, kararlılık ve devamlılık faktörlerini her koşulda gözetin. Bizde ideolojik ayrımlar ya da kadın-erkek ayrımı da yok. Kapılarımız tüm sektör gönüllülerine açık. Yarın bizim yerimizi siz alacaksınız; bunun için bizi de aşmak, geçmek durumundasınız. Burada dünya çapında geçerli olan, puanı giderek artan bir sektörün üniversite eğitimini alıyorsunuz. Birçok sektörde geriye gidişler hatta kapanmalar yaşanırken sizin önünüzdeki iş sahaları ve imkanlar geliştirilen yatırımlarla her sene artış sağlıyor. Bu mesleği önemseyin; dünyanın size her zaman ihtiyacı olacak” dedi. Genel Müdür, turizm personeli için vereceği en iyi tavsiyenin sorulması üzerine, ‘iyi bir dinleyici olmak’ şeklinde karşılık verdi.
SORULAR BELİRLİDİR
Türk turizminden ve mutfağından Avrupa ve Uzakdoğu ülkelerine insan kaynağı ihtiyacına binaen bu anlamda Türkiye’den yurtdışına ciddi düzeyde personel ihracatı başladığını bildiren Eğrioğlu, “Türk Mutfağı dünyada bilinen ve tutulan mutfakların başına geliyor. Turizm ve gastronomi mezunlarımızın tercih edilirliği de doğru orantılı şekilde artıyor. Eğitimimiz de iyi olunca personel ihracatını pozitif olarak değerlendirebiliriz. Türk turizmcisi ve aşçısı dünyanın her ülkesinde çalışabilecek kapasiteye sahip. Bununla birlikte turizme önem veren tüm ülkeler artık ikinci yabancı dil bilmeyi de şart koşmaya başladı. Bu konuda kendinizi kısıtlamayın. Yabancı dil öğrenmek sizi zorlamaz. Avrupa ve Duabi’de Türk turizmci transferi patlamış durumda. Yurtiçindeki fırsatlarla birlikte yurtdışını da değerlendirebilirsiniz” ifadelerini kullandı. Sunuma katkı veren Yüksekokul Müdürümüz Prof. Dr. Çiğdem Başfırıncı da “Genel itibariyle Matematik ve İngilizce derslerinden çekinen bir gençliğe sahibiz. Oysa turizmci olduğunuzda size sorulacak sorular da, verilecek cevaplar da belirlidir. Anlamsız yanılgılarla kendinizi gerçekleştirmeyi engellemeyin. Okulda hedeflerinizi büyük tutmaktan, sahada gelişmekten korkmayın” dedi.
SAMİMİYET ÖNEMLİ
Ramada Otel Başaşçısı Nizam Bülbül, turizm ve otelcilik sektöründe sunum, servis süreleri, damak tadı ve beklentilerin her zaman gözetilmesi gerektiğini, ancak en önemli unsurun iletişim olduğunu vurgulayarak “Mutfağın kökenini öğrenin ve gelişerek çalışmayı sevin. Takım arkadaşlarınızla ve müşteri ile koordinasyon her zaman geliştirmeniz gereken yanınız olsun. Bu sayede erken yol alırsınız, hata payınız azalır ve sürekli yükselip takdir edilirsiniz” diye konuştu. Bülbül, tv programlarındaki yaygın yarışmaların gerçeklik içermediğini belirtirken Yiyecek İçecek (F&B) Operasyon Müdürü Ertan Erte ise “Ben alaylı olarak turizm sektörüne katılmış bir çalışanım. Çünkü turizm okumadım. İktisadi ve idari bilimlerden daha çok turizmi cazip bulduğum da söylenebilir. Samimiyet önemli. Avrupa ülkeleri ve Dubai’de turizme tarihi yatırımlar var. Nokta atışı yapmak istiyorlar ve yetişmiş insan turizmciyi bizden talep ediyorlar. İş sahaları son derece açık. Yabancı dilden korkmayın; müşteriler sizden gramer istemez, beklentilerini karşılamanızı beklerler. Turizm sektöründeki sorunların yüzde 99’unu güler yüz ve güzel iletişimle aşmış olursunuz” ifadelerini kullandı. Program soru-cevap bölümü ile tamamlandı.